Abadia Retuerta

Dit klooster is gebouwd in 1146 door Norbetijnen (katholieke orde) in Romaanse en Gotische bouwstijl, verlaten in 1835 en in 1931 tot nationaal monument verklaard. In 1988 kopen Zwitsers (Sandoz-Novartis) de grond en herplanten in 1990 de wijngaarden. In 1996 wordt het wijnbedrijf gevestigd in het voormalige klooster en het hotel opent in 2011 zijn deuren. 
De wijngaarden en de kelders zijn aangelegd en ingericht met Franse expertise. Het is niet zomaar Spaanse grond, maar ideaal gelegen hellingen met uitzicht op het beroemdste wijngoed van Spanje: Vegas Sicilia. Ondanks de relatieve grootschaligheid (240 ha wijngaard) is er geen pomp te vinden in de enorme kelder. Letterlijk alles (tanks, houten foeders, vaten en persen) kan zo hoog opgetild en verplaatst worden door hydraulische kranen dat elke beweging en verplaatsing uitsluitend met valdruk geschiedt. Dus ook de vele honderden okshoofden (barriques van 225 liter) worden met valdruk gevuld, waarna de wijn alle tijd krijgt om te rijpen. De soms extreme condities, van koude nachten en hete dagen geven zeer geschikte omstandigheden voor het maken van mooie wijn. De filosofie van de Bodega  is gebaseerd op wijn maken “by plot”. De compositie van de bodem van ieder van de 54 stukjes grond is verschillend; klei bij de rivieroever, kiezelstenen en zand aan de voet van de heuvels, kiezel in de lage wijngaarden en kalkzandsteen op de hoger gelegen wijngaarden...Door op iedere specifieke ondergrond maar 1 druifras te verbouwen, dat het best past bij deze ondergrond, zijn zij in staat wijnen te maken die tot de beste van Spanje behoren. Wijnmaker is niemand minder dan Pascal Delbeck (ex Ansone)

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »