Leclerc Briant

Briljant Biologisch!

Tot 2010 stond deze, medaille winnende, niche producent onder leiding van de bevlogen Pascal Leclerc.  Na diens plotselinge overlijden werd Leclerc Briant al snel ingelijfd door twee fameuze huizen; Lanson en Roederer.

Nieuwe eigenaresse Denise Dupré hield  de oude crew aan  en bedong  bij Roederer dat zij gedurende zeven oogsten nog de volledige beschikking zou behouden over het fruit van haar –voormalige- wijngaarden.
Gedurende deze zeven jaar zou ze  wijngaarden aankopen en deze overzetten op biodynamie. In maart 2013 werden al 6 hectaren Premier Cru wijngaarden gekocht.
Leclerc Briant produceert slechts 70.000 flessen.  Het zijn met recht echt ‘ hand gemaakte wijnen’.
Al generaties is Leclerc Briant het toonbeeld van ‘natuurlijk’ in het Champagnegebied.  In 1947 ging men terug naar organische bemesting.  In 1962  werd voor het eerst  volledig biologisch gewerkt en in 1990 werden de eerste wijngaard bio-dynamisch verbouwd.
Leclerc Briant  werkt sinds 2003 gecertificeerd biologisch (AB beeldmerk), en in 2008 werd de overstap afgerond naar biodynamie(Demeter) .  De norm is 15 maanden kelderrust, Leclerc Briant hanteert minimaal 36 maanden (!)
De  rijke droge elegante Brut Reserve Champagne is telkens een blend van de drie gebruikte druiven in de champagne en wordt ieder jaar beter. De Reserve won een zilveren medaille tijdens Bio Millésime en is gekozen tot wijn van het jaar (2017 categorie champagne tussen 30 en 40 euro)


 

 

Gert Crum, schrijft over Leclerc Briant

'Een kleine producent die het opmerken waard is. Pascal Leclerc-Briant is de vijfde generatie sinds de familie in 1872 in Cumières voor zichzelf begon. Inmiddels zit men in Epernay, maar de wijngaarden liggen bij en rond Cumières. In totaal exploiteert men 30 hectaren in Cumières, Hautvillers, Dizy en Damery - alle in de Vallée de la Marne. Daarvan is 15 hectaren beplant met pinot noir, 6 met pinot meunier en 9 met chardonnay. In de wijngaarden in Cumières heeft men in de jaren negentig intensief geëxperimenteerd met biodynamie. Het heeft ertoe geleid dat Leclerc-Briant sinds 2000 steeds verder gaat met biodynamische wijnbouw.

Bijna vanzelfsprekend dat Leclerc-Briant het terroir in zijn champagnes wil laten spreken en vandaar dat van een aantal individuele percelen een champagne onder het label Collection les Authentiques wordt geproduceerd. Daaronder bijvoorbeeld de uitstekende Les Crayères Premier Cru. Les Crayères is de lieu-dit van een perceel van ruim 1 hectare op de licht glooiende helling ten westen van Cumières. De bodem is er kalkrijk, vandaar de naam. Het is een blanc de noirs van 90 procent pinot noir en 10 procent pinot meunier, die zacht en verrassend elegant is en bloemige aroma's bezit. Divine is de naam van de prestigechampagne van Leclerc-Briant. Samengesteld uit gelijke delen pinot noir en chardonnay van de prachtige, naar het zuiden gekeerde hellingen van Cumières en Hautvillers, rijpt hij 6 jaar alvorens te worden aangeboden.

In 2000 is de Cuvée du Solstice 1990 gepresenteerd als een eenmalige luxe champagne van 50 procent pinot noir en 50 procent chardonnay. in een gelimiteerde oplage voor een fikse prijs. De basischampagne, de Brut Cuvée de Réserve, biedt goede waar voor zijn geld. Hij wordt gedomineerd door pinot noir, maar pinot meunier en chardonnay spelen ook hun rol, waardoor hij redelijke vulling heeft, zacht en toch fris is.'

 
 
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »