Leclerc Briant

Briljant biologisch!

Tot 2010 stond deze medaille winnende, niche producent onder leiding van de bevlogen Pascal Leclerc. Na diens plotselinge overlijden werd Leclerc Briant al snel ingelijfd door twee fameuze huizen; Lanson en Roederer.

Nieuwe eigenaresse Denise Dupré hield de oude crew aan en bedong bij Roederer dat zij gedurende zeven oogsten nog de volledige beschikking zou behouden over het fruit van haar – voormalige - wijngaarden.
Gedurende deze zeven jaar zou ze wijngaarden aankopen en deze overzetten op biodynamie. In maart 2013 werden al 6 hectaren Premier Cru wijngaarden gekocht.
Leclerc Briant produceert slechts 70.000 flessen. Het zijn met recht hand gemaakte wijnen.
Al generaties is Leclerc Briant het toonbeeld van ‘natuurlijk’ in het Champagnegebied. In 1947 ging men terug naar organische bemesting. In 1962 werd voor het eerst volledig biologisch gewerkt en in 1990 werden de eerste wijngaard biodynamisch verbouwd.
Leclerc Briant werkt sinds 2003 gecertificeerd biologisch (AB beeldmerk) en in 2008 werd de overstap afgerond naar biodynamie (Demeter) .  

Zinderende precisie schreef Hamersma in de NRC. Stijlvolle droge Champagne van biodynamische herkomst. Leclerc Briant is de rijzende ster in Champagne. Veganistisch gecertificeerd. Omfietswijn in de Gids van Nicolaas Klei, Gemiddeld een 9 in de Grote Hamersma

Leclerc Briant maakt 6 verschillende Champagnes waarvan er 5 wit zijn.

Het begint bij de zeer geslaagde Cuvee Réserve uit 40% pinot noir, 40% pinot meunier en 20% chardonnaydruiven, met een dosage van 4 gram. Deze rijk smakende, droge Champagne is telkens een wijn afkomstig uit één enkel oogstjaar. De totale rijpingstijd bedraagt minimaal 36 maanden. 

Deze elegante cuvée won een zilveren medaille tijdens Bio Millésime. In 2017 uitgeroepen tot ‘wijn van het jaar’ door Proefschrift Magazine. Het fruit voor deze Cuvée’is afkomstig van Biodynamische wijngaarden in de dorpen Cumières, Daméry, Dizy, Epernay, Hautvilliers en Verneuil.




 

 

Gert Crum, schrijft over Leclerc Briant

'Een kleine producent die het opmerken waard is. Pascal Leclerc-Briant is de vijfde generatie sinds de familie in 1872 in Cumières voor zichzelf begon. Inmiddels zit men in Epernay, maar de wijngaarden liggen bij en rond Cumières. In totaal exploiteert men 30 hectaren in Cumières, Hautvillers, Dizy en Damery - alle in de Vallée de la Marne. Daarvan is 15 hectaren beplant met pinot noir, 6 met pinot meunier en 9 met chardonnay. In de wijngaarden in Cumières heeft men in de jaren negentig intensief geëxperimenteerd met biodynamie. Het heeft ertoe geleid dat Leclerc-Briant sinds 2000 steeds verder gaat met biodynamische wijnbouw.

Bijna vanzelfsprekend dat Leclerc-Briant het terroir in zijn champagnes wil laten spreken en vandaar dat van een aantal individuele percelen een champagne onder het label Collection les Authentiques wordt geproduceerd. 

In 2000 is de Cuvée du Solstice 1990 gepresenteerd als een eenmalige luxe champagne van 50 procent pinot noir en 50 procent chardonnay. in een gelimiteerde oplage voor een fikse prijs. De basischampagne, de Brut Cuvée de Réserve, biedt goede waar voor zijn geld. Hij wordt gedomineerd door pinot noir, maar pinot meunier en chardonnay spelen ook hun rol, waardoor hij redelijke vulling heeft, zacht en toch fris is.'

 
 
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »