Wijn van de week

Magistrale Jean Faux.

Wij zijn grote woorden wel gewend in de wijnwereld, maar zonder te blikken of blozen zeggen wij hardop dat Château Jean Faux de ultieme top is voor de Appellation Bordeaux Supérieur.

 Het kasteeltje ligt in het dorp Sainte Radegonde, nabij St. Emilion. Wel op tijd remmen, want je bent erdoor voor je het weet. Kasteelheer is Pascal Colotte, een geweldige kerel. Ooit was hij oprichter van Saury de allerbeste wijnvatenmaker van Frankrijk. Sinds 2002 houdt hij zich dagelijks bezig met zijn wijngaarden. Eerst waren deze biologisch, inmiddels bio-dynamisch. Uit merlot en cabernet-franc druiven maakt hij de geconcentreerde, diep donkere ‘Grand Vin de Jean Faux’. Gelet op zijn achtergrond als vatenmaker spreekt het voor zich dat het ‘houtgebruik’ bij Jean faux op wereldniveau is.

 

Dit is ‘Bordeaux 2.0’ geen wijn die ‘kaal’ overkomt, ook geen ‘mopper tennines’ zoasl Harold Hamersma schijft. Jean Faux is een grote, volle, zachte wijn. Veel concentratie en rijkdom. Prachtige nuance van beide druivenrassen aanwezig in de wijn. Kortom, als er een betere Bordeaux Supérieur bestaat, dan kennen wij hem niet.

 

Dankzij de bio-dynamische technieken in de wijngaard daalt ook stukje bij beetje het alcohol percentage, nu is deze nog 13.5% maar enkele jaren terug een volle punt hoger. Het lagere alcohol percentage samen met de grote, geheel natuurlijke, concentratie lengte en diepte van deze ‘Grand Vin’ maakt Jean Faux tot een super Bordeaux.

 

La Dame de Jean Faux 2014 € 17,95 (jonge wijnstokken, 20% nieuw hout)

Grand Vin de Jean Faux 2011 € 24,95 (oude wijnstokken en 40% nieuw hout)

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »