Cau Eden

James Eden is geboren in Engeland als zoon van een Engelse vader en een Franse moeder. In 1995 vertrok hij naar Frankrijk waar hij onder meer gewerkt heeft als ingenieur en steenhouwer.

Zijn grootvader was wijnmaker in de Limoux en het bloed kruipt waar het niet gaan kan: het hart van de kleinzoon ligt eveneens bij het wijnmaken. James Eden laat zich inspireren door wijnen in de stijl zoals zijn grootvader die ooit maakte.

Hij heeft zich gevestigd in Calce in de Roussillon waar de tramontana te keer kan gaan. James Eden ontfermt zich daar over ‘vergeten’ wijngaarden die op de nominatie stonden om te worden gerooid. Hij heeft vier hectare onder zijn hoede met stokken tussen de veertig en negentig jaar oud. Hij werkt met druivensoorten als grenache blanc, macabeo, grenache noir, syrah, carignan en mourvèdre. De opbrengsten zijn bijzonder laag: 8 tot 15 hl/ha, de jaarlijkse productie bedraagt slecht 5000 flessen.

De druiven worden handmatig geoogst en vervolgens geperst in een antieke, gereviseerde wijnpers uit 1905.

Zijn missie is om biologische wijnen te maken die het terroir tot uitdrukking brengen. De druiven van de tweeëntwintig verschillende percelen (met klei-en kalkbodem) worden daartoe apart vergist en gevinificeerd in brandschone roestvrijstalen tanks. De toevoeging van sulfiet is minimaal.

De wijnen worden handmatig gebotteld en de flessen worden door hem persoonlijk van het etiket voorzien dat te herkennen is aan zijn handafdruk.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »