Conceito

Over Conceito

Het Portugese wijnhuis Conceito is gelegen in de Douro.

De geschiedenis van het familiebedrijf neemt zijn aanvang in de jaren veertig van de 20ste eeuw als de eerste percelen worden aangekocht door de gebroeders Costa Ferreira in de Vale da Teja. Het is één van de hoogst gelegen en meest koele regionen in de Douro. Lange tijd leverde het domein druiven aan de grote porthuizen. In het jaar 2000 komt het bedrijf in handen van Carla Ferreira. Vijf jaar later neemt Carla’s dochter Rita Ferreira Marques de algehele leiding over. Zij heeft wijnbouw gestudeerd in Villa Real en Bordeaux en ervaring opgedaan bij wijnbedrijven in Bordeaux, California, Zuid-Afrika en Nieuw Zeeland. Rita en haar moeder verleggen de koers van het bedrijf en gaan zelf voornamelijk droge wijnen maken, dat is de vliegende start van het wijnhuis Conceito dat inmiddels tot de avant-garde van de Douro wordt gerekend. De bijbehorende sleutelbegrippen zijn: terroirexpressie, authenticiteit, elegantie, frisheid en respect voor de natuur. Rita en haar moeder gaan op zoek naar een eigen stijl die zal worden gekenmerkt door balans en complexiteit.

Het wijndomein meet inmiddels 86 hectare, verdeeld over vijf zogenaamde ‘quinta’s’. De wijngaarden zijn gelegen op 450 tot 600 meter hoogte; de hoge ligging en het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur komen de aromatische expressie en het zuurgehalte van de druiven ten goede. De witte druivensoorten staan aangeplant op een bodem van graniet, de rode druivensoorten op schist.

De wijnstokken hebben geen geleiding (gobelet). Door de leeftijd van de wijngaarden (40 tot 80 jaar) zijn de rendementen laag en krijgen de druiven een mooie concentratie. Er wordt gewerkt volgens de principes van de biologische landbouw.

Vandaag de dag is Rita Marques het gezicht van Conceito. Haar wijnen hebben inmiddels wereldwijd hun weg gevonden naar liefhebbers en restaurants en worden gewaardeerd om de gebalanceerde fruitexpressie, frisheid en finesse.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »