Le Masciare

Irpinië heeft een trotse traditie van olijfolie en wijnen van de hoogste kwaliteit. Zoals de Ravece en Marinese olijfvarieteiten en wijnen zoals de Fiano di Avellino, Greco di Tufo en Taurasi, alledrie geclassificeerd als DOCG. Het terroir van dit gebied biedt de optimale condities voor deze oude olijf- en druifsoorten, die al eeuwenlang deel uitmaken van het landschap. De vulkanische ondergrond van de regio en de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zorgen ervoor dat de aglianico druif, wijnen levert die zich kunnen meten met de nebbiolo druif uit Piemonte en de sangiovese druif uit Toscane. De populariteit van de wijnen uit deze regio is een relatief nieuw verschijnsel. De wijngaarden van deze DOCG druivensoorten mogen zich slechts bevinden binnen de grenzen van enkele gemeentes in Irpinië, waaronder Paternopoli, waar de wijn en olijfolie estatevan Le Masciare te vinden zijn. Het totale DOCG gebied is gelimiteerd tot slechts circa 420 hectare.

Geografie                                                                                               

Het terrein is met name bergachtig met een breed netwerk van heuvels en valleien. Het gebied heeft een overwegend lemen en vulkanische bodem. Naar het westen bestaan de rotsen vooral uit zandsteen en ligt het land lager. Irpinië is gelegen op het deel van de Appenijnen dat van de Sella di Ariano naar de bronnen van de Sele rivier loopt; de hoogste piek is Monte Avella (1,591 m). Naar het zuiden strekken zich de Picentini bergen uit, met de hoogste piek van de regio; Monta Terminio (1,783 m). Vanuit hier strekt zich het Sorrentina schiereiland uit. De regio grenst in het oosten aan de Ofanto vallei en het San Pietro-meer. In het noorden vermengt het met Sannio en Daunia. 

Vigneti - Wijngaarden

De wijnen van Le Masciare worden gemaakt in het hart van elke respectievelijke denominatie. Dit betekent dat de druiven voor de rode wijnen (Aglianico, Campi Taurasini en Taurasi) groeien in verschillende wijngaarden in de heuvels rondom Paternopoli. De Fiano di Avellino (witte wijn) komt van twee wijngaarden in het beroemde Arianiello gebied rondom Lapio en de Greco di Tufo (witte wijn) komt van één wijngaard in het Chianche gebied, wat één van de acht kleine dorpjes is die samen het gebied van de Greco di Tufo DOCG (de hoogste denominatie) vormen. Het merendeel van de wijngaarden is eigendom van Le Masciare, de overigen worden door hen gepacht met lange termijncontracten van tenminste 15 jaar.  

Erik, als de enige Nederlander in het gezelschap is sinds 2009 in het bedrijf actief, zowel als mede-eigenaar en als verantwoordelijke verkoop buitenland. Hij heeft een achtergrond in de financiele wereld, maar na een paar jaar besloot hij al dat zijn liefde ergens anders lag: bij goede wijnen. Samen met Virna, zijn vrouw, besloot hij om de uitdaging aan te gaan om het bestaande, kleine wijn- en olijfoliebedrijf internationaal uit te gaan bouwen. Sindsdien reizen ze de wereld over om over de prachtige producten van Le Masciare en van deze relatief onbekende streek te vertellen!

Favoriet Le Masciare product: 'DTaurasi rode wijn. Heel bijzonder is het dat ondanks dat deze ‘Riserva’ twaalf maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten heeft gerijpt, het hout niet overheersend is geworden in de wijn, wat je zo vaak ziet bij wijnen van andere druivenrassen.’
 

Emiliano is onze externe wijnexpert, altijd beschikbaar en vaak aanwezig in onze ‘Cantina’. Hij is een gerenommeerde oenoloog die heeft gewerkt over de hele wereld en momenteel een aantal belangrijke wijnhuizen in Italië adviseert. Hij heeft vele prijzen ontvangen voor zijn werk en hij wordt met name gewaardeerd voor het beschermen van het unieke karakter van al 'zijn' wijnen, zonder dat deze homogeen worden.

Favoriet Le Masciare product‘Paternopoli is het hart van het Aglianico-Taurasi gebied, dus alle rode wijnen zouden een goede keuze zijn. Ik ben echter ook heel gelukkig met de ontwikkeling van onze witte wijnen uit Lapio en Montefusco, dus ik denk dat op basis van welk voedsel ik voor me heb staan, ik Fiano di Avellino of Greco di Tufo zou zeggen.’

 

Geen producten gevonden...
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »